Transkonferensen - 05 - Dr Stephen Whittle

Dr Stephen Whittle

Stephen Whittle utsågs 2005 till "Officer of the British Empire", en utmärkelse han fick som ett erkännande av sitt arbete för transsexuella och transgender.

Stephen Whittle födde som flicka men inledde som 19-åring en behandling för att kunna leva som man. Han har haft ett framgångsrikt liv men blev chockad av att upptäcka hur mycket fördomar och diskriminering han och andra transpersoner utsätts för.

Hans partner sedan 26 år, Sarah, stödde honom när han valde att studera juridik på halvtid vid Manchester Metropolitan University och också när han fortsatte och tog en doktorsexamen med inriktning mot "trans-juridik".

Stephen Whittle har med åren blivit en erkänd expert inom sitt område över hela världen och han har arbetat med rättsfall och lagändringsförslag på så skilda håll i världen som USA, Kanada, Japan, Australien och Sydafrika, men självfallet också i hemlandet Storbritannien och i olika europeiska domstolar.

De senaste åren har han undervisat i juridik vid Manchester Metropolitan University och varit förälder till de fyra barn Sarah fött med hjälp av spermadonator och insemination. Han har haft ett nära samarbete med den brittiska regeringen för att införa anställningstrygghet för transpersoner genom den nya Gender Recognition Act, som började gälla i april i år. Den innebär att han själv, tillsammans med andra transsexuella, får en ny juridisk könstillhörighet (ett personnummer som motsvarar det kön de faktiskt tillhör, och inte det de föddes med), vilket bland annat tillåter dem att gifta sig och ge sina familjer det lagliga skydd de förtjänar.

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.