Föreläsning om normer
- med föreläsare SaraClaes

Normer är oskrivna lagar eller regler som skapas av samhället. På en arbetsplats kan t ex vissa platser i lunchmatsalen vara ”reserverad” för vissa personer och alla känner till och accepterar det – utom nyanställda och besökare!

Ett tydligt exempel på en norm är beteendet i rulltrappor. Där ska du stå till höger och gå till vänster. Det är inte straffbart att bryta mot en norm, men alla förväntas följa den ändå.

Normen är som en trång kostym och passar väldigt få, men den berör oss alla. Det är ju så att människors åsikter och samhällets ”normer” egentligen inte har med dig att göra, men du tillåter dem att beröra och styra dig ändå!

Vid en första anblick kan det låta som ett tråkigt ämne, men låt dig inte luras av det. Det skrattas väldigt mycket på mina föreläsningar.

Föreläsning om normer - med föreläsare SaraClaes

Föreläsningar

"Från Man till Människa!" är en underhållande och interaktiv inspirationsföreläsning

De flesta vet att mångfald och oliktänkande är positivt, utvecklande och rent av livsnödvändigt för ett levande samhälle. Trots det tillåter vi rädsla, nedärvda normer och gamla tankesätt att styra vårt liv. Vem programmerar din hjärna och vem bestämmer vad du ska tycka och hur du ska tänka? Bara för att vi inte stött på ett visst fenomen tidigare betyder inte det att detta måste vara något konstigt, märkligt eller egendomligt - det betyder förmodligen bara att vi är ovana vid just det fenomenet.

Föreläsningen bygger på fakta och fiktion, humor och allvar, filmer, bilder, texter. Och beroende på hur mycket tid jag har till förfogande lägger jag in diskussioner och olika enkla övningar. Det primära syftet är att uppdatera och bredda sättet att tänka och inspirera åhöraren att våga reflektera över sig själv och andra – utan att döma.
Föreläsningen "Från Man till Människa" handlar om ett annorlunda sätt att vara.

Min nya föreläsning, "Den Ofrivillige Entreprenören", handlar om ett annorlunda sätt att tänka och bygger på mina egna erfarenheter från ett liv som entreprenör.

Mitt utgångsläge har alltid varit "det måste finnas ett annat sätt". Det tankesättet har bland annat lett till att jag "slutade lyssna på goda råd" och satsade på att göra det jag själv ville göra i stället för det andra ville jag skulle göra. Det har även inneburit att jag aldrig har jobbat i något annat företag än mitt eget och att jag har kunnat följa min egen devis, "Ju roligare desto roligare".
Barn och ungdom är en prioriterad grupp för mig. Därför har jag, med erfarenhet från olika skolor, tagit fram ”Sara i Skolan” som kombinerar en studiedag för lärare och annan personal med en heldag för eleverna och kanske en offentlig kvällsföreläsning för vårdnadshavare samt andra intresserade.

Dagen ger åhörarna möjlighet att, helt anonymt, ställa alla frågor de kan komma på om värdegrund, mångfald och jämställdhet, nyttan av oliktänkare och förståelsen för alla människors lika värde, värdighet, rättigheter och skyldigheter.

Och det kanske roligaste av allt: "Sara i Skolan" kostar nästan bara halva priset jämfört med en vanlig föreläsning för enbart personalen.
Olik, Lik och Unik är en underhållande föreläsning med SaraClaes och Christina Åkerberg om konsten att vara människa och att våga vara unik.

I den här föreläsningen har vi slagit ihop min föreläsning, ”Från Man till Människa”, som handlar om hur vi programmeras in i olika sätt att tänka och vara, med Christina Åkerbergs föreläsning ”Våga mötas!”, som handlar om att när du vet vem du är, vågar du möta andra.

Vi har tagit fram föreläsningen främst med tanke på skolor och vårdnadshavare, men det har visat sig att den funkar väldigt bra för nästan alla vuxna både på kommuner, landsting och i det privata näringslivet.
Komik uppstår bland annat genom att överdriva något vardagligt. Özz och SaraClaes levererar den en ena dråpliga situationen efter den andra och publiken älskar de båda föreläsarna. Tillsammans levererar de en underhållande ståupp-föreläsning som blandar humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet, med det primära syftet att uppdatera och bredda vårt sätt att tänka. I bästa fall blir du medveten om dina fördomar - i sämsta fall har du bara flyttat dina egna gränser ett par snäpp framåt. I båda fallen har du haft väldigt roligt!

Özz och SaraClaes budskap är både tydligt och viktigt - vi får aldrig ge spelrum åt våra fördomar.

Om du är intresserad av att boka en föreläsning med mig, vill ha mer information, eller om det är något annat du vill veta eller prata om, fyll då i formuläret nedan så återkommer jag till dig inom kort.


Formulär - fyll i för förfrågan