Symboliskt våld mot transvestiter – Bilaga 1

Av Kristina Nordqvist, mailadress: antigone@swipnet.se

A:
Inget våld "endast" de typ av nedsättande kommentarer som "riktiga" tjejer också kan få, t.ex. på krogen o dyl.

2 Jag gör det redan. Har alltid jobbat som tjej t ex, aldrig som kille.

B:
1. Har Du varit utsatt för kränkande behandling eller våld då Du valt att klä Dig som kvinna?

En gång för länge sedan blev jag nedslagen...
Numera har det aldrig hänt. På olika krogar, även sådana som inte är direkt för tvs-personer blir jag ofta väldig väl bemött.
Upplever inge stora problem numera, även om den del glåpord e t c uttalas...

2. Om Du helt öppet i alla sammanhang - inför familjen, på arbetet/i skolan, bland vänner och ute på stan - gick ut som man klädd som kvinna: vilka tror Du följderna skulle kunna bli?

På tidigare arbetsplats var jag mer öppen, kom klädd som kvinna på personalfester x flera, första gången var det väl lite spänt, sedan var det inga problem.
På den arbetsplatsen hindrades väl karriären av min personlighetstyp, numer så är det inte så många som vet. Familjen hålls utanför!

C:
1. Har Du varit utsatt för kränkande behandling eller våld då Du valt att klä Dig som kvinna?

Eftersom jag ännu inte kommit ut kan jag inte svara på den frågan.

2. Om Du helt öppet i alla sammanhang - inför familjen, på arbetet/i skolan, bland vänner och ute på stan - gick ut som man klädd som kvinna: vilka tror Du följderna skulle kunna bli?

Varierande från nyfikenhet via förvåning, avståndstagande till öppet hat/avsky. Risken att råka ut för våld, särskilt kvällstid skulle vara ganska stor.

D:
1 Nej, men har varit mycket försiktig och går inte så gärna på platser där det är lite folk.

2 Då skulle jag bli av med jobbet. Familjen skulle skämmas.
... Men jag har märkt att attityderna har förändrats. Jag ser det som en följd av flera saker. Dels pornografin som har filmer med trans-tema som många ser. Även gayrörelsen som inkluderar transpersoner. Även de kinkyfester som har ordnats har varit positiva. Kvinnorörelsen och politiker har inte givit något vidare stöd. Politikernas trångsynthet har lett till att den frigörelse som kommit genom liberala krafter har motverkats, via bastuklubbslag, sexköpslag, sexklubbslag och annat motarbetande av avvikare. Att man ser ner på avvikare drabbar transpersoner.

E:
(två svar från samma informant med liknande innehåll)
De frågorna som du ställer har varit föremål för behandling flera gånger, man har ställt dom själv osv, och svaren beror säkert på vem du frågar, men i mitt fall så svarar jag: Nej jag har aldrig blivit utsatt för våld eller kränkande behandling som kvinna, snarare tvärtom, om man inte räknar med en ock annat småbarn som undrat över om man är kille eller tjej. Dom har ju tydligen röntgensyn. Inte ens när jag tycker att det borde vara uppenbart att jag inte är en biologisk kvinna har jag mött otrevligt bemötande. Som när jag provar kläder i affärer, så händer det att man står där halvnaken och någon annan kanske kommenterar kläderna man valt. Så svaret på fråga två: Det skulle innebära att jag då bytte kön så jag levde på heltid som kvinna, då tror jag att de flesta inte skulle tycka det var så märkvärdigt. Men eftersom jag är företagare så skulle jag nog få byta bransch, eller helst stad. Men eftersom mina planer går åt det hållet så tror jag inte att det skulle betyda så mycket. Eftersom min familj vet om det så tror jag

hej tack för brevet, ja jag skall gärna svara på dina frågor. Det är ju frågor som man har ställt sig själv, och andra flera gånger. Som svar på fråga ett kan jag säga att jag aldrig blivit utsatt för kränkande behandling som kvinna, om man inte räknar med det småknattar som ibland har kommit fram och frågat om man är kille eller tjej. Jag har däremot behandlats som en vanlig kvinna tex när jag köper kläder och vill prova, eller på restaurang, jag har alltid blivit väl bemött, men jag vet dom som fått utstå mycket hån. Kanske kan det bero på att jag vill se så vanlig ut som möjligt, och att jag ser ut som en vanlig tant, enligt många. Som svar på din andra fråga kan jag säga att det skulle bli problem för mig eftersom jag är en ganska känd person i samhället, jag driver ett företag osv, så enda chansen för mig att leva på heltid ,och som jag planerat är att byta bostadsort. Annars har jag många gånger gått som kvinna även i hemstaden men då inte blivit igenkänd, tror jag. Hoppas du kan använda mina svar, du får gärna återkomma om du vill.

F:
1. Har Du varit utsatt för kränkande behandling eller våld då Du valt att klä Dig som kvinna?

Inte ännu, men jag har inte gått ut med det heller eftersom man fruktar vad ens kompisar ska säga/göra.. Tyvärr så finns det kvar allt för många fördomar, därav att transor skulle vara bögar.. Folk måste få lära sig att bara för att en man klär sig som en kvinna betyder inte det att man automatiskt börjar gilla killar.

2. Om Du helt öppet i alla sammanhang - inför familjen, på arbetet/i skolan, bland vänner och ute på stan - gick ut som man klädd som kvinna: vilka tror Du följderna skulle kunna bli?

Mest troligt få sparken från jobbet, polarna skulle svika, familjen tror jag inte skulle säga så mycket dock.

G:
Fråga 1:

Nej det har jag inte blivit.

Fråga 2:

Min familj vet att jag transar och en del vänner vet det men ingen säger not i alla fall.
Ja i bland så vill jag gärna gå ut som tjej men har inte vågat det ännu, då måste jag kunna sminka mej först sen går jag gärna ut..

H:
1) Helt ärligt skall jag svara Nej !
2) Min familj har vrålat rätt ut, även mina systrar!
Min mamma frågade för 30 år sedan, håller du på med dina lustifikationer ännu.
En Tjej kompis på jobbet har varnat mig för att gå ut i staden, samt att prata för mycket om det.
Jag har en egen lokal ihop med en annan TV.
Tyvärr fastnar de flesta i garderoben när deras fruar får nys om det.
Min fru vet inte om min lokal! Faktiskt!
Min fru frågar ofta om jag är Tv, och hotar med skilsmässa.
När jag flyttade från Stockholm berättade en arbetskamrat om en kille som gick till sjukhuset och tog hormoner. Om jag vore som han skulle jag flytta till en annan stad sade han!
Min tjej kompis säger att det är mera accepterat att vara homo än trans!

I:
1 nej det har jag inte.
2 Flera skulle med all säkerhet säga upp bekantskapen och inte höra av sig mer. Skulle bli förklarad som inte klok.

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.