Undersökning om sexvanor blev forskning om transvestiter - Sara / Claes i Expressen / Kvällsposten, tisdag 29 juni 2004

I en artikel tisdag 29 juni 2004 påstår Expressen att en "Ny undersökning krossar alla myter", varpå man förflyttar den seriösa transgenderforskningen 35 år tillbaka i tiden.

Niklas Långström, psykiatriker på Karolinska institutet i Stockholm har frågat 1.200 män om deras sexvanor och tre procent har svarat att dom blir sexuellt upphetsade av att klä sig i kvinnokläder. Expressen hävdar att undersökningen ändrar experternas bild av transvestiter.

Transgenderforskare världen över har emellertid kommit betydligt längre än så och ingen, förutom Niklas Långström tror att transvestism har med sex och sexualitet att göra. Ett svenskt team bestående av forskare inom transgenderområdet med Sam Larsson och Maj-Briht Bergström-Walan i spetsen publicerade så sent som 2003 de senaste rönen inom området. De svenska forskarnas rön är samstämmiga med andra publicerade transgenderforskare i främst USA: Prince & Bentlers (1972), Docters (1988), Docter & Prince´s (1997).

Du kan läsa om den svenska studien här

Niklas Långströms forskning handlar om fetischism och ingenting annat. Och den enda "expert" som ända tills nu trott att transvestism handlar om glitter, gay och glamour är förmodligen ... Niklas Långström själv. Alla andra vet idag att transvestism är ett könsidentitetsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Alternativt kan förstås Expressens skribent Anna Bäsén medvetet vinklat Niklas Långströms undersökning för att få till en mera säljande artikel.

Se urklipp från artiklar här

sara.lund@usa.net

Forskningstext: Anna Bäsén anna.basen@expressen.se
Intervju med Sara: Robert Holender robert.holender@expressen.se
Bilder: Joachim Wall och Jenny Leyman

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.