SaraClaes i podcast från IRIS.se

Med målet i sikte, avsnitt 15:
25 oktober 2019 var jag inbjuden av Lisa Gustavsson och Charlotte Ohlson Bresciani på IRIS.se, att delta i deras podcast ”Med målet i sikte”. Det blev ett trevligt samtal om att komma ut, bli insläppt och uppdatera sitt tankesätt.

SaraClaes har gått från att vara man till människa. Det är så han beskriver sig själv efter att år 1989 kommit ut som transvestit för sin fru, Anita. Avsnitt 15 av ”Med målet i sikte” gästas av inspiratören och föreläsaren Claes Schmidt som ibland klär sig som SaraClaes för att må bra. I veckans avsnitt pratar Lisa Gustavsson, Charlotte Ohlson Bresciani och SaraClaes om att ta makten över sitt eget liv, om fördomar, om vad som är mångfald och mycket mer!

Även om vi vet att oliktänkande är positivt, utvecklande och rent av livsnödvändigt för ett levande samhälle låter vi våra rädslor, nedärvda normer och gamla tankesätt styra vårt liv och hur vi uppfattar världen.

På Iris möter vi dagligen mångfald och olikheter genom alla de människor som varje dag deltar i våra utbildningar och stödinsatser runt om i landet. Trots det, och att det egentligen uppstår olikheter så fort två personer möter varandra, kliver människor sällan utanför sin egen box. Varför?

SaraClaes, Claes Schmidt och SaraClaes är föreläsaren som vidgar vyer och bryter människors programmerade tankesätt, normer och det som hindrar folk från att tänka logiskt. Med humor byter SaraClaes ut fördomar och föråldrade tankesätt mot kunskap.

Genom erfarenheter och berättelser tagna ur sitt eget liv belyser SaraClaes vikten av att vara sann mot sig själv och för att alla ska kunna respektera sig själv såväl som andra.

– Allt handlar om att ta makten över sitt eget liv. Men för att göra det måste du respektera dig själv. Det tog mig 40 år att inse att om folk har ett problem med att jag är transperson, då är det deras problem. Andras reaktioner är inte mitt bekymmer, säger SaraClaes.

Har du något tips på hur man tar makten över sitt eget liv och slutar bry sig om vad andra tycker?

– Byt ut ordet ”man” mot ”jag”. Kan ”jag” se ut så här? Ja, det kan jag! Då har jag tagit makten över mitt eget liv. Jag själv bestämmer över hur jag ska klä mig, vad jag ska tänka och tycka, fortsätter SaraClaes.

Lyssna, inspireras och öppna dina sinnen i avsnitt nummer 15 av ”Med målet i sikte”. Du hittar även podcasten via Simplecast, Spotify, Itunes och i din podcastapp!

Podden även finns på: www.iris.se/utbildningar/avsnitt15

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.