Sara / Claes i KvällsPosten fredag 15 augusti -03

"Imponerande, stort modigt"
Kvp-läsarna hyllar Claes/Saras djärvhet

Artikeln först publicerad i Kvällsposten, fredag 15 augusti 2003. Text: Tony Kaplan, foto: Åsa Petré

 

MALMÖ.Sedan nöjeskungen Claes Schmidt i Malmö avslöjade i Kvällsposten att han är transvestit har mailen dundrat in både till honom och till Kvällsposten - och praktiskt taget samtliga har varit positiva.
Vi bad Schmidt kommentera några av dem:

Egna Hjärnspöken

Vill bara tacka för artikeln om SaraClaes/Claes Schmidt - tycker det är på tiden att kvällspressen på ett seriöst sätt berättar om tranvestism och hur livet kan gestalta sig för människor som av olika skäl tvingas leva dubbelliv, ett liv fyllt av rädsla för att bli "avslöjade".
Heteronormativiteten, alltså den norm som utgår från att vi människor är antingen kvinnor eller män som älskar det motsatta könet, förstör oerhört mycket för oerhört många människor, i en hel del fall är det heteronormativiteten som avgör om människor kan leva fullödiga liv eller inte.
Vill också hälsa till Claes/Sara och berömma hans oerhörda mod, starkt gjort!
Lena Edenbrink, Luleå
 
Claes: Varje "oöverstigligt" hinder jag hittills klivit över har i efterhand visat sig vara mina egna hjärnspöken. Jag har ju levt under precis samma heteronormativitet som alla andra och mått jättedåligt för att jag inte passat in.
Nu mår jag bra!

Varför bryr vi oss

Förlåt att jag frågar, men finns det någon i hela världen - undantaget nöjeskungen Claes Schmidt själv - som bryr sig??

Claes: Den här kommentaren gillar jag! Så mycket enklare allt hade varit om alla tänkte så - inklusive jag själv!

Låtit andra definiera oss

Kära Claes !
You are a brave man! Du upphör aldrig att överraska din omgivning och det hedrar dig!
Det gör lite ont att ta del av nyheten, för den visar på hur dåligt vi människor känner varann, men framför allt förstår jag vilket helvete du och även Anita måste ha haft genom många år.
Jag hoppas innerligt att du genom detta modiga steg får lite själafrid, för en härlig person som du är värd det liv du själv finner bäst.
Jag är övertygad om att du genom att träda fram kommer att gynna en stor grupp människor som precis som du har fått leva ut sina starka känslor i lönndom !
Jag vet att du med din patos och din enorma energi kommer att kunna få oss okunniga att förstå vad din läggning innebär, vilket alla kommer att ha glädje av. Så heders åt dig Claes !
Jag önskar dig all lycka på ditt korståg.
Vi hörs och ses
Varma hälsningar från Vännen Mikael Neumann

Claes: Det är jobbigt att inte ens våga öppna sig för sina vänner. Jag konstaterar att ingen vet vad transvestism är, men jag kan inte skylla det på någon annan än mig själv. Vi transvestiter har ju hittills låtit psykologer, forskare och journalister forma bilden av oss.

Bli älskad för den du är

har själv en ledande position inom ett framgångsrikt företag, är livrädd för att det ska komma ut...Har nog inte kommit till den insikten i mitt liv ännu att jag vågar träda fram ... dessutom accepterar inte min sambo min kvinnliga sida ... suck.
Kram Nathalie
 
Claes: Jag förstår att du har ett dubbelt helvete. Men tänk på, att du nu är älskad inte för den du är utan för den din omgivning vill att du ska vara. Vilket liv vill du leva?

Samma person - nya kläder

Hej Claes,
Jag är mera imponerad av dig än tidigare. Du har vunnit den största segern, segern över dig själv eller segern över dina demoner.
Det kan varken jag själv eller många med mig säga, känna och veta.
Du har genom ditt agerande inspirerat mig till framtida eventuella stordåd.
Jag ser också fram emot att lära känna SaraClaes
Varma hälsningar, din vän Ljubo Mrnjavac
 
Claes: Jag är rädd att du blir besviken när du träffar SaraClaes. Det är ju samma person som Claes med samma röst, samma humor, samma mentalitet och samma energi. Det enda som skiljer är att Sara har hår! ... och lite andra kläder.

Förstå andra, förstå dig själv

Hej, läste om dig i Kvällsposten. Är imponerad, och det är starkt att våga ta steget. Det behövs fler som liksom du vågar, om vi ska få några förändringar i den värld vi lever i.
Larson
 
Claes: Det ligger mycket i uttrycket "alla förändringar börjar inifrån". För att kunna få respekt för den jag är, måste jag börja med att respektera andra som dom är.

Våga stå för dina åsikter

Bra att ni berättar det här. På hans ställen kan man inte gå. Det finns ingen anledning att berika en transa!!!
Anonym
 
Claes: Jag vågar stå för min läggning. Du vågar inte ens stå för dina egna synpunkter.

Var klar att gå ut först nu

Efter att läst uppslaget slogs jag än en gång av din styrka att våga och stå upp. Under alla de år vi känt varandra har du alltid visat en obändig vilja att genomföra det du tror på , även om det ibland tar tid. Det du visar idag är STORT, du har all min beundran och stöd. Ge din Anita en stor kram!!!!
Pehr Malmström
 
Claes: Varje gång jag genomfört något brukar jag fråga mig själv: varför har jag inte gjort detta tidigare. Och varje gång har jag svarat: för att jag inte varit klar att göra det förrän nu.

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.