Claes intervjuar Sara i Fritt Fram-projektet 2007


Åren 2005-2007 satt jag i RFSL:s förbundsstyrelse.

Det var alldeles i början av de här åren jag träffade Gunnar Svensson, koordinator för det EU-finansierade arbetslivsprojektet ”Fritt Fram – för en god arbetsmiljö”, med underrubriken Homo, bi och hetero på jobbet. Jag hade sett materialet och undrade varför “trans” inte fanns med. Gunnar berättade då att de var igång med en uppgraderad version av Fritt Fram som skulle komma ut 2007, och frågade om jag kanske ville vara med?

- Det vill jag gärna, svarade jag.

Så vid tiden för nästa möte i Förbundsstyrelsen dök det upp en man med en videokamera. Vi kom fram till att vi kunde vara i köket på RFSL:s kontor på sjätte våningen. Filmen byggde på att han skulle ställa ett antal frågor om trans, som jag skulle besvara efter bästa förmåga. Han var väl förberedd och inspelningen gick ganska snabb. När vi var klara kom jag på idén, att det skulle bli roligare och kanske även intressantare, om jag skulle kunna ställa frågorna till mig själv som Claes. Filmaren tände på idén och jag drog ut på stan för att köpa en skjorta medan han skrev ner frågorna. För att det verkligen skulle se ut som Claes intervjuar Sara, tog han på sig Saras peruk och jeansjacka. Vi drog igång kameran igen och jag ställde samma frågor som han hade ställt.

Det gick väl någon månad och plötsligt fanns min intervju med mig själv snyggt hopklippt på den nya Dvd:n tillsammans med en arbetsbok.

Materialet kom ut 2007. Projektet finansierades av EU och var gratis att beställa från bla RFSL. Jag använde DVD-filmerna flitigt i mina föreläsningar under många år. Nu har filmen passerat sin bäst före-datum, men jag tycker fortfarande det var en kul idé och det mesta stämmer fortfarande hyfsat.

Här nedan ser du en länk till projektets webbplats. Projektet är dock avslutat och material kan ej beställas:

www.frittfram.se

Fyll i namn, e-post samt ditt meddelande och skicka sedan formuläret så kontaktar vi dig inom kort.